Pasidaryk pats

Forumas mėgstantiems viską daryti patiems
*
Dabar yra 2014 Bal 18 18:44

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 1 pranešimas ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Raugas
StandartinėParašytas: 2010 Lap 09 18:25 
Atsijungęs
Globalus moderatorius
Globalus moderatorius

Užsiregistravo: 2010 Rgp 10 22:46
Pranešimai: 66
Ruginį raugą labai gerai parašyta kaip pasidaryti čia, tik reiktų jį kiek ilgiau maitinti, bet penkias dienas, nes gali būt labai rūgšties daug, bus rūgšti duona.

Dabar galiu tiesiog papasakoti kaip pasigaminti ruginį raugą juodai ar ruginei duonai kepti. Pirmiausia tai pats procesas, pirmą kartą trunka apie 4-5 dienas, nes reikia, kad ruginių miltų ir vandens košelė pradėtų rūgti, o užrūgę, gamintųsi toliau ir subręstų stiprus raugas, kuris galėtų gerai pakildint ruginę tešlą. Žinoma, raugas geriausia rūgsta šiltoje vietoje, arba tiesiog vasarą - ir greitai ir visiems pavyksta, bet jei sugalvojote pradėti kepti duoną namuose šaltu sezonu - tiesiog reikės šiek tiek daugiau kantrybės.
Prieš pradedant daryti raugą, žinokite:
1. Reikės ruginių miltų - tik ne ekologiškų - jie nerūgsta (nežinau kodėl :nezinau: ), geriausia tam tinka pilno grūdo rupaus malimo miltai - galite pabandyti ir malsenos pilno grūdo miltus ir kauno rupaus malimo ruginius miltus, gal ir dar kitokių yra tiek turguje tiek malūnuose - tiesiog nebandžiau su kitokiais, kiek prasčiau raugui - ruginiai pasijoti miltai, jie rūgsta, bet labiau kaprizingi.
2. Turėkite maistinės plėvelės, raugui uždengti ir gumutės (būna kanceliarinėse prekėse visokių spalvų, gerai išsitempia ir ant stiklainiuko ir ant kiek didesnio indo)
3. Raugui sėkmingai rūgti reikia šilumos, ne mažiau 18 laipsnių, geriausia būtų iki 25 laipsnių (tai gali būti koks virtuvės kampelis prie viryklės, kai kas prie gyvatuko laiko)
4. Kantrybės :laukiu: Jei nepavyko iš pirmo sykio - bandykite dar sykį - keiskite kitus miltus, vietą, indelį. Svarbu, kad raugas nesupelytų - tada jau tikrai jį reikia išmesti.

O dabar pabandykime pasigaminti raugą.
Jums reikės - mažos talpos stiklainiuko - 200-250g, bet kokio indelio košelei sumaišyti, 100 g rupių ruginių miltų (rupaus malimo), 100ml šilto vandens (taip kaip mielėms, kad nebūtų verdantis ir per karštas), maistinės plėvelės.
1. Siklainį ir visus įrankius gerai nuplaukite, stiklainio vidų galite ir apipilti verdančiu vandeniu, kad užmuštų visas nereikalingas bakterijas.
2. Indelį, kuriame maišysite miltus ir vandenį taip pat gerai išplaukite ir kaip ir stiklainį (jei įmanoma) apipilkite verdančiu vandeniu.
3. Į indelį košelei daryti suberiame miltus ir užpilame drungnu (šiltu) vandeniu, gerai išmaišome iki vientisos masės, turi gautis grietinės tirštumo (ne per tiršta, pradžioje tegu būna skystesnė) košelė.
4. Sukrečiame gražiai šaukštu į stiklainį pagamintą košelę - pasistenkite netaškyti ant stiklainio sienelių ir kraštų.
5. Atsikerpame apie 20cm maistinės plėvelės ir gražiai uždengiame stiklainėlį ir apspaudžiame aplinkui, kad apliptų plėvelė ir neitų oras iš išorės į vidų.
6. Pastatome šiltai ir laikome apie parą.
7. Praėjus parai atidenkite stiklainį ir pamaišykite košelę, kad gautų oro.
8. DĖMESIO!!! ŠIS PROCESAS VADINAMAS RAUGO PAMAITINIMU. Atskirame indelyje sumaišykite porą šaukštų rupių ruginių miltų su trupučiu šilto vandens - kad gautųsi vientisa grietinės tirštumo košelė ir ją sudėkite į indelį su raugu ir gerai išmaišykite (plakti nereikia :) )
9. 6,7,8 punktą kartojate 3-5 dienas. Jei raugas vandenija - tiesiog pamaišykite ir pamaitinkite jį, galbūt trūksta šilumos; jei darosi labai daug raugo - galite prieš maitinant nuimti raugo (tiesiog palikite kad būtų kokia pusė stiklinės, kitą galite tiesiog išmesti, arba visą raugą perkelti į didesnį indą, tuomet nepamirškite perlieti naujo indo verdančiu vandeniu (svarbiausia kad neišsilydytų).

Jei matote, kad dedasi pelėsis :(( meskite raugą lauk... ir bandykite iš naujo, vienąsykį vistiek pavyks (žinoma jei jūs turėsite kantrybės).

KAIP PASIRUOŠTI RAUGĄ DUONOS KEPIMUI

Jei jau pasigaminote raugą (kaip anksčiau buvo aprašyta) ir nutarėte, kad jau kepsite duoną, žinokite, kad raugui pasiruošti reiks dar kokio pusdienio (ar nakties). Aš pasiruošiu vakare, o ryte jau galima maišyti tešlą duonai.
Raugo paruošimas duonai kepti - tai paprasčiausiai pasigaminame (arba pamaitiname) tiek raugo, kad užtektų duonai iškildinti. Kadangi aš kepu duoną, kurio kepaliukas gaunasi 1.3kg , tai darau taip:
1. Imu litro talpos indą (aš naudoju plastikinį kvadratinį indelį (su dangteliu, tik jo nenaudoju) )
2. Pilu ten 200g rupių ruginių miltų (kaip ir raugo gamybai ar maitinimui ) ir 200ml šilto vandens ir sumaišau iki vientisos masės.
3. Tuomet įdedu du su kaupu šaukštus pasigaminto raugo (jei pirmą sykį dedame, galima dėti daugiau, nes šviežias raugas, likusio nebereikia). Viską sumaišau ir uždengiu maistine plėvele (dar uždedu gumute) ir pastatau šiltai iki ryto.
4. Ryte atidengiu, sumaišau, atsidedu į švarų indelį porą šaukštų (sekančiam kepimui) raugo.
5. Viskas, reikiamas raugo kiekis duonos kepimui paruoštas, belieka maišyti tešlą ir dėti ten raugą.
6. Atidėtą kitam kepimui raugą uždengiu maistine plėvele ir uždedu gumutę. Pastatau jį į šaldytuvo dureles ir savaitę ar kiek ilgiau stovi, kol vėl reikia kepti duoną. Kai jau sugalvojame vėl kepti - išimame iš šaldytuvo indelį su raugu ir paliekame kambario temperatūroje 1-3 val, kad sušiltų ir pakartojame visus 1-6 punktus ;)

Jei vistiek kilo klausimų - klauskit, gal galėsiu kuo padėti ;)

_________________
Vėrinukas - papuošalai internete


Į viršų
 Aprašymas  
Atsakyti cituojant  
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 1 pranešimas ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs galite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007