Laba diena,
Mano vasaros atostogų saulės baterijų DIY projektėlis:
http://www.saulesenergija.verinukas.lt Jis dar labai šviežias ir negaliu pakomentuoti detaliau mano įrenginio parametrų. Tiesiog, laisvo laiko trūkumas ir nėra, kada užkelti PV panelių ant stogo.
Galiu tik pasakyti, kad kiekvieno savadarbio DIY projekto parametrai bei kaina skirsis. Viskas priklauso nuo to, kokias kristalines plokšteles pavyks įsigyti.
Kitos medžiagos taipogi kainuos priklausomai, kokį medžiagų pardavėja pavyks susirasti. Be abejo kaina priklausys ir nuo perkamo kiekio. Jei pirksi didesnį kiekį, tai ir pardavėją gali paspausti dėl didesnės nuolaidos J . Siūlau susirasti savo mieste kompaniją, kuri gamina nestandartines dušo kabinas. Jie galės pasiūlyti ir parduoti aliuminio rėmą bei grūdintą stiklą. Aš tokią kompaniją susiradau Panevėžyje.
Apie mano projekto 1kW (beja dar nebaigto) savikainą.
Jei neskaičiuoti darbo laiko ir skaičiuoti tik medžiagų kaina, aš tilpau į 3,8Lt/W.
Pavyko susirasti pigesnio "nelikvidinio" grūdinto stiklo .
Dar papildomos išlaidos bus stogo karkasui pagaminti, laidams, paskirstymo dėžutei, viršįtampių apsaugoms ir t.t.
Dėl mažo galingumo saulės baterijų prijungimo prie bendro žemos įtampos tinklo vis dar yra problemų. Neturime įstatiminės bazės, kuri reglamentuotų perteklinės saulės energijos grąžinimą į elektros tinklą. Girdėjau, kad seimui yra pateiktas projektas, bet jo likimas neaiškus.
Aš akumuliatorių naudoti neplanuoju, nes tai neefektyvus panaudojimas. Nebent turite atvejį, kai visiškai neturite elektros tinklo, tada galima pagalvoti ir apie akumuliatorinį variantą.
Pradžioje planuoju tiesiogiai prijungti prie elektrinio vandens šildytuvo. O vėliau įsigyti GRID TIE keitiklį.