Kad jau nieko tikro nebegalima nusipirkti - viskas išmirkyta, iškvėpinta, iškonservuota, paskaninta E, tai nors lašinius galime namie pasisūdyti...
Štai ką sako mano 1964m Šeimininkės vadovas:
"Mėsos sūdymas yra vienas iš seniausių ir labiausiai paplitusių mėsos konservavimo būdų. Geriausiai tinka kiaulienai, nes ši, būdama riebesnė, ilgiau laikoma ne taip greit išdžiūsta, kaip kiti sūdyti gaminiai, ir yra gana skani.
Reikia pastebėti, kad vien tik druska visiškai neapvalo mėsoso nuo jos gedimą sukeliančių pradų, o tik sustabdo jų veikimą."
Todėl patartina daug lašinukų neužsisūdyti arba jau pasūdytus užšaldyti.
Yra du mėsos sūdymo būdai: sausasis ir drėgnasis.
Prieš sūdant lašinius reikia gerai atvėsinti.
Druskos dedame 10-20proc. mėsos svorio (galima ir daugiau, sakoma, lašiniai pasiima tiek, kiek reikia...)
Sausas būdas: lašinius apiberti druska, gerai įtrinti kraštus. Įsisūri per 2-3sav. Per tą laiką lašinius reikia pavartyti, apšlakstyti atsiradusiu sūrymu.
Drėgnas būdas: verdame sūrymą tokio stiprumo, kad jame plauktų žalios bulvės skiltelė. Norėdai turėti kvapenesnį sūrymą, galime įmesti lauro lapelį, pipirų, gvazdikėlių. Sudėta į indą mėsa užpilama sūrymu taip, kad būtų visa apsemta, truputį paslegiama, po 14d. apatiniai mėsos gabalai iįkeliami į paviršių, o viršuje buvę sudedami į apačią. Sūdomą mėsą laikyti vėsiai.
Aš sūdau mažus, delno dydžio gabalėlius (neturiu didelių puodų

) 2sav. Po to juos nuplaunu, paragauju (jei reikia, dar pabarstau druskyte), paprieskoniuoju stambiais prieskoniais - smulkintu česnaku, juod pipirais, garstyčių grūdeliais... Palaikau šaltai dar bent parą ir ragauju
Jei pirksite lašinukus, ieškokite nugarinės dalies (tvirtesni lašinukai), bei klauskit ar kiaulė buvo valyta plikant karštu vandeniu ar svilinta (svilinta odelė susikramto, karštu vandeniu apdorota - dažnai ne)